La Casa Municipala de Cultura Dorohoi, a devenit deja o traditie ca in debutul anului sa fie sarbatorit si comemorat poetul Grigore Vieru.
«Grigore Vieru – Poetul divin al neamului neamului nostru» a fost genericul manifestarii cultural – artistice desfasurata marti, 14 februarie 2012, in organizarea Cenaclului Editor din Dorohoi.
Momente de maxim interes au fost prezentarile portret realizate de prof. Gruia Cojocaru si prof. Corneliu Drescanu, pe abordari ce au privit bibliografia poetului, contextele istorice ale vietii acestuia si scrierile aforistice vierene. La reusita si animarea actului cultural au contribuit elevii Scolii nr. 5 «Spiru Haret» Dorohoi (coord. prof. Gheorghina Gusulei), cei ai Seminarului Teologic «Sf. Iacob» Dorohoi (indrumator prof. Cristina Ignat) si grupul folk "Laconia" (indrumator artistic prof. Vasile Tanase). Aurelian Antal (prezentarea unui poem – manifest pe o prezentare video), Bara Abdulbaki, Nicu Anton, Alexandru Nichita, membrii ai Cenaclului Editor au citit din creatiile lor literare, dedicate poetului comemorat. Am retinut dupa aceasta intalnire, cateva marturisiri de suflet, care pot fi reunite intr-un adevarat crez rostit de participanti :
«In sufletul nostru a reinviat poezia lui Grigore Vieru, care se va eterniza prin strapungerile de geniu care o sustin si o lumineaza din launtru.» (Valuta Murariu – Director al Casei Municipale de Cultura Dorohoi).
«Activitatea se doreste a fi un indemn la redescoperirea lui Grigore Vieru, pentru a mentine aprinsa candela romanismului.» ( prof. Cristina Ignat).
«L-am cunoscut pe Grigore Vieru, dupa ce am trecut granita, in mod oficial, dar cu un sac de carti. Va indemn sa invatati, citind si poeziile acestui iubitor de neam si tara, capatand astfel sentimentul de apartenenta la natie si individualitate ca popor.» (Aurelian Antal – artist plastic).
«Sa nu uitam! Vieru e: simplu ca iarba, simplu ca painea si simplu ca Biblia, dupa cum afirma regretatul poet Adrian Paunescu iar cugetarile lui sunt trepte ale devenirii.» ( prof. Corneliu Drescanu).
«Am participat la cele mai frumoasa intalniri cu Grigore Vieru, apreciind dragostea lui pentru : neam si tara, limba si muzica, mama si Dumnezeu, copil si casa, femeie si lacrima, Basarabie si libertate. » ( prof. Gheorghina Gusulei – originala din Cernauti si absolventa a facultatii basarabene).
«In trupul lui firav si in sufletul lui mare, in inima lui au incaput numeroase poveri ale unui destin zbuciumat.» ( prof. Gruia Cojocaru).
Intre prezentele notabile ce au figurat pe afisul acestei manifestari s-au numarat: Pr. prof. Constantin Muha – directorul Seminarului Teologic dorohoian, prof. Magda Elena Soptica, prof. Rosca Velea Alexandru.
Actiunea a fost un motiv pentru ca, in fata afirmatiei «Se implinesc trei ani de la despartirea de Grigore Vieru», strangerea de inima sa fie mai putin dureroasa. (Corneliu Drescanu) (DorohoiNews.ro)